Gekaramelliseerde uien-prei taart met Comté
Voor quichevorm van ongeveer 24 cm doorsnede
ingredienten voor het korstdeeg:
250 gram bloem
¼ theelepel zout
125 gram koude roomboter
koud water
voor de vulling:
50 gram roomboter
550 gram uien
3 preien
1 volle eetlepel donkerbruine basterdsuiker
1 eetlepel verse tijmblaadjes
3 eieren
1 ½ dl slagroom
200 – 250 gram Comté kaas, geraspt
paar eetlepels havermout
zout, versgemalen zwarte peper
BEREIDING
Boven kom bloem zeven met zout. Met messen boter in bloem in stukken snijden. Nu met handen boter tussen bloem in flinterdunne vlokjes wrijven. Nu met lepel ongeveer een halve deciliter koud water erdoor roeren tot deeg bal vormt. Zo min mogelijk kneden. Deeg ongeveer een half uur in koelkast leggen.
Voor de vulling. Uien pellen en halveren en in dunne plakken snijden. Preien schoonmaken en alleen het witte deel gebruiken, dit in ringen snijden. In grote pan boter laten smelten en ui- en preiringen op zacht vuur ongeveer 20 minuten zachtjes bakken tot ze zacht zijn. Dan bruine suiker en tijm toevoegen en mengsel op middelhoog vuur onder af en toe omscheppen laten karamelliseren. Mengsel van vuur nemen en af laten koelen.
Oven voorverwarmen op 200 graden. Quichevorm invetten met boter. Deeg op een met bloem bestoven werkvlak uitrollen tot lap met doorsnede van ongeveer 28 cm. Vorm ermee bekleden. Deeg inprikken met vork en havermout erover strooien. In kom eieren loskloppen met room, zout en peper. Uienmengsel en kaas erdoor roeren.,Mengsel goed op smaak brengen met zout en peper. Mengsel over deegbodem verdelen, gladstrijken en quiche op rooster in het midden van de oven in ongeveer 40 minuten gaar en goudbruin bakken. Voor serveren in punten snijden en serveren met bijvoorbeeld een groene salade met een dressing van goede balsamico-azijn, olijfolie en mosterd, gegarneerd met walnoten.