Kaas en lactose-intolerantie

Lactose is melksuiker. Lactose-intolerantie is het onvermogen de melksuiker lactose te verteren, waardoor darmklachten ontstaan. De lactose fermenteert in de dunne darm, wat leidt tot het ongemakkelijke gevoel van indigestie, een opgeblazen gevoel, en erger. Ongefermenteerde, verse zuivelproducten, zoals melk en ijs bevatten lactose. Gefermenteerde zuivelproducten, zoals yoghurt, kefir, en kaas bevatten geen lactose. Boter is gelukkig ook lactose-vrij. Toch kan kaas nog sporen van lactose bevatten. Dit is echter nog maar zo’n kleine hoeveelheid, dat je lichaam hier hoogstwaarschijnlijk niks van merkt. Er zijn eigenlijk twee redenen waarom de kaas is veilig voor de lactose-intolerantie. Bij het kaasmaken wordt de lactose namelijk omgezet in melkzuur. En de wei wordt gescheiden van de wrongel. De wei bevat juist veel lactose. Vervolgens verdwijnt er steeds meer lactose naarmate de kaas rijpt.

Ben je lactose intolerant, vermijd smeltkaas, zoals smeerkaas, die worden gemengd met lactose-zware wei. Wees voorzichtig met verse kaas, zoals mozzarella en feta. Zij hebben meer lactose dan oude kazen.

Begin met een harde, oude kaas, zoals Parmigiano Reggiano. Maar je mag ook gewoon alle Goudse kazen, omdat de lactose voldoende is verdwenen. 

 

Bronnen:

http://www.cheesesexdeath.com/?s=lactose

https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/lactose.aspx

http://www.sightdish.nl/leven-met-een-allergie/melk-kaas-hoeveel-lactose/

http://reneeloveslife.nl/lactose-welke-kazen-mag-je-wel/