Tetilla

Tetilla wordt al eeuwen gemaakt in de kleine dorpjes in Galicië. Letterlijk betekent “Tetilla” tepel. Een kaas als ode aan de vrouwelijke borst.

Er zijn theorieën die zeggen dat deze kaas afkomstig is van een nonnenklooster in de elfde eeuw. Maar waarschijnlijker is dat hij toen al in heel Galicië gemaakt werd.

In de tweede helft van de negentiende eeuw verschijnt  de Tetilla in de documentatie als Galicische kaas bij uitstek. Het heeft dan nog verschillende namen: “Tetilla” en “Teta de queso” (Borstenkaas)”.

Over het waarom de kaas in deze vorm werd gemaakt, bestaan verschillende verhalen.  De bekendste legende gaat als volgt;

In de portiek van de kathedraal van Santiago is een beroemde scene te zien. Daniel glimlacht naar koningin Esther. De kerkelijke autoriteiten , gechoqueerd door de brede vormen van Esther en de ondeugende uitstraling van Daniel , hebben er voor gezorgd dat de grote borsten van Esther kleiner en minder opzichtig gemaakt zouden worden.

Het Galicische volk is toen uit protest kazen in de vorm van borsten gaan maken. Sindsdien hoort de kaas in de vorm van een borst, bij de identiteit van Galicië en het decolleté van  Esther niet langer een legende die stilletjes de bezoekers van de kathedraal heeft.

Tetilla wordt verkregen van rauwe of gepasteuriseerde koemelk van de rassen ‘zwartbonte Fries’, Pardo Alpino en de inheemse Rubia Gallega.

De koeien grazen op de vruchtbare weides langs de Spaanse kust. Deze koeien produceren weinig melk maar wel rijk aan eiwitten en vet.

De melk wordt verwarmd tussen 28 en 32 ° C  en vervolgens vegetarisch gestremd  met plantaardig stremsel. De wrongel wordt gesneden in grote stukken en eenmaal stevig in de vormen geperst. Dan eindigt het proces met het  pekelbad. De kazen rijpen tussen de 10 en 30 dagen in vochtige ruimtes.

De smaak is mild met een boterige structuur. De kaas is heel geschikt om te smelten!

Drink hier onze Sinols Blanc bij ook uit Spanje! Met zacht fris citrusfruit met een flinke portie Spaanse ziltigheid!