Shropshire Blue

Shropshire Blue is een  Engelse blauwschimmelkaas. De kaas werd voor het eerst gemaakt in de jaren 70 op de Castle Stuart zuivel in Inverness, Schotland door Andy Williamson, een kaasmaker die Stilton kaas had leren maken  in Nottinghamshire. De kaas werd toen ‘Inverness-shire Blue’ of ‘Blue Stuart’genoemd maar werd uiteindelijk op de markt gebracht als ‘Shropshire Blue’, een naam die is gekozen om de kaas populairder te maken, de kaas komt echter niet uit het graafschap Shropshire.

Nadat het Schotse zuivelbedrijf in 1980 werd gesloten, wordt de kaas nu gemaakt door de Long Clawson, Leicestershire en de Cropwell Bishop en Colston Bassett de zuivelfabrieken in Nottinghamshire.

Deze kaas wordt gemaakt van gepasteuriseerde koemelk en plantaardig stremsel. De oranje kleur is afkomstig van de toevoeging van annatto, een natuurlijke kleurstof. Penicillium produceert de aders.

De kaas heeft een diep oranje- gele kleur, natuurlijke korst en rijpt gedurende 10-12 weken met een vetgehalte van ongeveer 48 procent. Gemaakt op dezelfde manier als Stilton maar met  een zachtere structuur met een licht pikant aroma.