Queso de Valdeon
Deze blauwschimmelkaas komt uit het ‘Picos de Europa’ een berggebied in het groene noorden van Spanje . Hij wordt het hele jaar door vervaardigd van een mengsel van gepasteuriseerde koeienmelk (minimaal 80 %), geitenmelk en/of schapenmelk. Het mengen van verschillende melksoorten stamt nog uit de tijd dat mensen verschillende dieren bij hun boerderij hielden en gebruikten wat voorradig was.
De smaak is sterk, licht kruidig maar in de mond toch boterachtig en zeer aromatisch. De kaas is herkenbaar aan de plataanbladeren waarin hij verpakt wordt. Hij wordt vaak verward met de Cabrales. De Cabrales wordt echter nooit in blad verpakt en heeft een veel sterkere smaak.
Deze kaas heeft een beschermde oorsprong en wordt net als zijn broer, de Cabrales, gerijpt in de grotten van het Picos gebergte gelegen in het Noorden van Spanje, in de Picos de Europa. Letterlijk: “Pieken van Europa” is onderdeel van het Cantabrische gebergte waarvan het het hoogste deel vormt.