Mimolette

Van oorsprong komt de Mimolette uit Noord Frankrijk. Tegenwoordig wordt de kaas echter ook in andere delen van Frankrijk gemaakt. Hij wordt echter nog wel steeds het meest gegeten in het noorden van het land.

Vaak wordt deze kaas aangezien voor een typisch Nederlandse kaas. Niet alleen om de oranje-achtige kleur van het zuivel van deze kaas, maar ook omdat z’n ontstaansgeschiedenis verweven is met ‘Commissiekaas’ en van oorsprong gebaseerd is op Edammer.

Mimolette wordt ook ‘Boule de Lille’ of ‘Vieux Lille’ genoemd.

Tijdens de oorlog met Nederland (1672-1678) stimuleerde de politicus Jean-Baptiste Colbert de productie van deze geperste kaas om het Franse leger te voeden; de import vanuit Nederland werd verboden als economische represaille. Colbert vroeg om het zuivel (de binnenkant) van de Franse kaas te kleuren om zo te kunnen onderscheiden van de Nederlandse Edammer. Vervolgens hebben de Nederlanders op hun beurt dit overgenomen maar voorzagen ze bovendien de buitenkant van een oranje paraffinelaagje, terwijl de Franse Mimolette aan de buitenkant een grijsachtige natuurlijke korst heeft.