Maroilles AOC

Maroilles is een gewassen korst kaas uit Noord Frankrijk . Hij ontleent zijn naam aan het dorp Maroilles waar hij ooit is ontstaan in een abdij.

Maroilles wordt  gemaakt met gestremde rauwe melk. Nadat hij uit de vierkantte bak komt, wordt hij gezout om vervolgens 10 dagen te drogen  in een ruimte waar hij bedekt zal worden met een schimmellaagje. Pas daarna gaat hij 3 tot 5 weken naar een vochtige rijpingsruimte waar hij regelmatig gekeerd en geborsteld wordt, wat resulteert in de rode korst.

Maroilles heeft een karakteristieke geur en een volle smaak van de streek. De smaak en geur wordt voller naarmate hij langer rijpt.

Het beste smaakt de kaas van zomermelk, dus van mei tot augustus na een rijping van acht tot tien weken, maar hij is ook uitstekend van maart tot december. Hij smaakt ook heel lekker in een hartige taart of met een beetje geroosterde komijn erbij op een kaasplankje.

Traditioneel drinkt men pittige koffie bij de Maroilles. Maar wij vinden een abdijbier met een hoge gisting of een volle witte wijn er meer bij passen. Een Gewurztraminer kan bijvoorbeeld heel goed matchen.Daarentegen worden lichtrode wijnen gebroken door de sterke smaak van de kaas. Een volle rode wijn kan door de kaas een metaalachtige smaak krijgen.