Herve (Limburgertje )

de Herve kaas is een gewassen korst kaas en  heeft sinds 1986 een beschermde oorsprong. Dit betekent dat de kaas gemaakt moet worden in het land van Herve (Belgie) en alleen van melk uit de streek en volgens het beschreven recept. Onze Herve wordt gemaakt bij 1 van de nog 2 bestaande Herve producenten: Le Vieux Moulin. Zij maken de kaas van verse rauwe melk. Tijdens het rijpen wordt de kaas twee keer per week met zout ingesmeerd en gekeerd. Hier ontstaat de rode korst en krijgt de kaas zijn pikante smaak. Het is een pittig vierkant kaasje met een sterke geur. Maar laat je niet afschrikken door de geur! Deze kaas kent vele liefhebbers!

Vroeger werd deze kaas ook in Nederlands Limburg gemaakt en daarom is hij bij veel mensen bekend onder de naam Limburgertje of  Rommedoe; dit is een samenvoeging van het Maastrichtse “roum” (=room) en het Franse “doux” (=zacht).

Er bestaan verschillende Herves. Sommigen zijn wat extra gepekeld, waardoor de korst meer richting rood gaat en de smaak nog intenser is. Er bestaan ook Herves gewassen met jenever of bier. Het is overigens echt aan te raden hier een vol Belgisch biertje bij te drinken.  Volgens de lokale traditie wordt de kaas met roggebrood, Sirop de Liège (Stroop) en een kopje koffie gegeten.