Farmhouse Cheddar

De meeste mensen kennen de Cheddar alleen als een plastic-achtige fel oranje kaas die verpakt wordt in plakjes. Helaas heeft deze kaas, net als de Brie en de Camembert geen beschermde oorsprong. Hij wordt dus overal en nergens geproduceerd. De echte boeren Cheddar herken je aan het linnen doek aan de buitenkant, de witte kleur van het zuivel en de structuur van het zuivel.

Cheddar wordt namelijk geproduceerd volgens het “cheddaring”  procedé, waarbij na het stremmen de kaasmaker grote blokken wrongel perst en in de kaaskuip op elkaar worden stapelt, waardoor de bovenste blokken de wei uit de onderste blokken persen.

Verder heeft een Farmhouse Cheddar een groot model. Gemiddeld weegt zo’n kaas zo’n 28 kilo. Deze kaas wordt uitsluitend geproduceerd in Zuid west Engeland.

Een Farmhouse Cheddar rijpt 9 tot 24 maanden. Tijdens het rijpen krijgt de kaas een heerlijk nootachtige smaak. Een heel lekkere begeleider is een Sherry PX!