Coeur de Neufchâtel
Dit kaasje in de vorm van een hart wordt al eeuwen lang gemaakt. Hij dateert waarschijnlijk terug tot 1035 na Christus, toen Hugo I van Gournay een stad bij Neufchâtel, het als geschenk aan de abdij van Sigy aanbood.
Hij werd beroemd in de Honderdjarige Oorlog. (De oorlog tussen Engeland en Frankrijk in de strijd om de troon in de Middeleeuwen) Jonge Normandische boerinnen probeerden hiermee de Engelse soldaten te verleiden.
De Coeur de Neufchâtel wordt gemaakt in het groene land van Bray in de Haute-Normandie, op de grens met Picardië. Het gebied is bij uitstek een streek van weidegronden, waar de bijzonder eiwitrijke rauwe melk van Normandische van topkwaliteit is.
Het is een witschimmelkaasje en lijkt het meest op de Normandische Camembert.
De korst is fluweel zacht. Van binnen is de kaas wat stevig, maar kan naarmate hij langer rijpt wat zachter worden. De smaak is romig pikant.