Chabichou du Poitou
de Poitou, in het westen van de Loire, is de belangrijkste regio in Frankrijk waar geiten gehouden worden. De kaas die onlosmakelijk verbonden is met deze regio is de Chabichou. Alhoewel veel Arabieren, na de nederlaag van de Saracenen in de slag van Poitiers de regio hebben verlaten, zijn enkele gebleven samen met hun kudde geiten. Het is hierom dat de naam Chabichou een Arabische tintje heeft. Chabi is een waarschijnlijk een verbastering van het Arabische ‘Chebl’ wat geit betekent. De geiten grazen rond de stad Poitiers, waar de grond zeer kalkhoudend is, wat frisheid aan de kaas geeft. De allerlekkerste Chabichou du Poitou is natuurlijk van rauwe melk en wordt nog ouderwets met de houten lepel in de vormen geschept. De kaasjes rijpen minimaal 10 dagen. De korst is dan heel licht grijs blauw. De oudere exemplaren kunnen licht oranje zelfs rood kleuren. Het zuivel is stevig en brokkelig. Dit kaasje is op zijn best aan het einde van de lente en in de zomer, want dan lopen de geiten buiten.