Bleu du Vercors

De Bleu du Vercors is ooit ontwikkeld door monniken, maar verspreidde zich al snel naar de boerderijen in het gebied. De kaas is ook bekend onder de naam Bleu de Sassennage.  Sassenage is de naam van een kasteel dat vroeger de belangrijkste toegang tot het gebied was. De boeren betaalden hun belastingen aan de heren in de vorm van deze kaas. De Vercors (Massif du Vercors) is een plateau in de Franse departementen Isère en Drôme in Oost-Frankrijk (in de buurt van Grenoble).

Het recept van deze kaas staat tegenwoordig vast in de AOC.  De koemelk van de vorige avond wordt gekookt, licht afgeroomd, waarna deze bij de verse melk van de ochtend gevoegd wordt. Na de stremming wordt de wrongel in de vormen gedaan. Eenmaal uit de vorm wordt de kaas licht gezouten. Daarna volgt een rijpingsproces van twee maanden, waarin de kaas ook meerdere malen gekeerd wordt.

De kaas is heeft een natuurlijke korst met een lichte witte schimmel. Het zuivel is glad en half hard. Voor een blauwe kaas is de smaak zacht en fris te noemen.