Abondance AOC

De Abondance is een Franse kaas, uit de vallei van de Abondance, de Chablaisvallei, onder het Meer van Genève. De kaas wordt gemaakt van de melk van Abondance-, Montebeliard- en Tarinne koeien.

Na het inzamelen van de melk wordt de melk aangezuurd met stremsel. De wrongel wordt gesneden en verwarmd. Met een kaasdoek wordt vervolgens de wrongel gescheiden van de wei. Eenmaal in de (cilindrische) vormen wordt de overgebleven wei er onder druk uit geperst. Na het vormen (48 uur) wordt de kaas gezouten, handmatig met zout of in een pekelbad. De rijping duurt vervolgens minimaal 90 dagen en maximaal 10 maanden, in een goed geventileerde, gekoelde ruimte (12 C), met een hoge vochtigheidsgraad (95%). De beste periode voor de Abondance is juli tot november met een optimale rijping van 4 tot 6 maanden.

De Abondance heeft een fijne smaak met tonen van hazelnoot en een licht bittertje.

De Abondance is een AOC-kaas, de melk mag dus alleen komen van de koeien uit de regio, van de rassenAbondance, Tarine en Montbéliard. Het AOC-keurmerk is nog vrij jong, pas in 1990 toegekend, maar de kaas zelf wordt al eeuwen op dezelfde wijze bereid.