Vacherin Mont d’or

Deze kaas is dé herfstkaas bij uitstek!

De kaas genoemd naar de gouden berg komt van origine uit Zwitserland. Tegenwoordig wordt hij echter ook in de Franse Jura veel gemaakt.

Wanneer de koeien rond 15 augustus uit de bergen naar beneden komen, begint de boer of boerin met Vacherin maken.

Na het stremmen en uitlekken van de kaas, wordt er een laag in de hars gedrenkte dennenschors omheen gewikkeld, zodat deze zachte kaas in model blijft. Na een rijping van zo`n 3 A 4 weken ontstaat door wassen met vocht het rood-achtige korstje. Bijzonder is dat je ook echt de herfst proeft. Het dennenhout geeft een heerlijk kruidige frisse geur en smaak.

Deze heerlijkheid wordt van rauwe melk gemaakt, gemengd met wat biest (extra vette melk die een koe geeft direct na het kalveren).
De kaas heeft een AOC keurmerk en dat betekent dat de kaas onder zeer strenge voorwaarden geproduceerd wordt.