Tartiflette

ingrediënten voor 4 personen:

1 hele Reblochon (ongeveer 450 gram)

1 kg vastkokende aardappelen

2 flinke eetlepels creme fraiche (het liefst de Normandische)

1 grote ui

200 gram blokjes gerookt mager spek

150 mililiter droge witte wijn

zout peper

beetje boter

 

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden C.

Kook de aardappelen kort in water met wat zout, laat ze afkoelen en snijd ze dan in hele dunne plakjes.

Snijd de ui in stukjes en bak hem even in de boter waarbij je er voor zorgt dat de stukjes net glazig worden. De stukjes spek ook even kort in een steelpan aanbraden.

Leg in een ovenschaal een laag aardappels, een laag ui en spek, enz. Meng de room door de wijn en schenk deze er overheen. Snijd de kaas overlangs doormidden, zodat je twee grote plakken krijgt en leg deze met de korst naar boven in de ovenschaal.  De schotel 20 minuten in het midden van de oven zetten totdat alle kaas uit de korsten gelopen is. De leeggelopen korsten verwijderen en zet de schotel nog 10 minuten terug in de oven om hem mooi te laten kleuren. Je kunt de korsten weggooien maar ze zijn eetbaar en erg lekker!