Pizza met Roquefort en Ardennerham

ingredienten voor 4 personen:

100 gram Roquefort

8 plakken rauwe Ardenner ham

4 verse vijgen in 8 stukjes

3 takjes rozemarijn

1 eetlepel honing

25 gram pijnboompitjes

voor het pizzadeeg:

800 g witbroodmeel vermengd met 200 g griesmeel

1 afgestreken el fijn zeezout

2 zakjes gedroogde gist (a 7 g)

1 tl fijne kristalsuiker

4 el extra vergine olijfolie

650 ml lauw water

Bereiding:

Verwarm de oven op de hoogste stand.   Zeef het meel en zeezout op een schoon werkvlak en maak een kuiltje in het midden. Meng de gedroogde gist, suiker en olijfolie door het water en laat het mengsel een paar minuten staan; schenk het vervolgens in het kuiltje. Beweeg het meel met een vork geleidelijk van de zijkant naar binnen en draai het door de vloeistof. Als het deeg samenhang gaat vertonen, meng je de rest van het meel erdoor met je – schone – handen.

Kneed tot je een soepel, verend deeg hebt. Leg de deegbal in een grote, met meel bestoven kom, leg er een vochtige theedoek over en laat het deeg op een warme plaats rijzen tot het dubbele volume. Doe het deeg over op een met meel bestoven werkvlak en kneed het om de lucht eruit te duwen. Je kunt het nu meteen gebruiken of in plasticfolie wikkelen en in de koelkast (of vriezer) bewaren tot gebruik. Verdeel het deeg dan in 6–8 ballen.

Je kunt de pizzabodems het best zo’n 15–20 minuten voor je ze wilt bakken uitrollen. Stapel ze op, steeds met een ingevet stuk aluminiumfolie ertussen, bedek ze met plasticfolie en doe ze zolang weer in de koelkast. Verwarm de oven voor op de hoogste stand. Schuif een paar bakplaten in de oven om ze heet te laten worden, of gebruik een pizzasteen.

Verkruimel de Roquefort over de pizza’s en laat aan de randen twee centimeter vrij. Verdeel de vijgen erover en bestrooi de pizza met de pijnboompitjes en rozamarijn. Druppel er als laatste nog wat honing overheen.

Schuif de pizza’s  in de oven. In een houtoven bak je ze een voor een 3–4 minuten: ze moeten luchtig en heerlijk krokant worden. In een gewone oven zijn de pizza’s na 8–10 minuten klaar