Gekaramelliseerde uien-prei taart met Meule

 

Ingredienten voor één quichevorm van ongeveer 24 cm doorsnede:

1 pakje bladerdeeg

50 gram roomboter

550 gram uien

3 preien

1 volle eetlepel donkerbruine basterdsuiker

1 eetlepel verse tijmblaadjes

3 eieren

1 ½ dl slagroom

250 gram Meule kaas, geraspt

paar eetlepels havermout

zout, versgemalen zwarte peper

 

BEREIDING

De taartvorm invetten met boter en de bladerdeeg uitrollen en verdelen over de vorm.

Uien pellen en halveren en in dunne plakken snijden. Preien schoonmaken en alleen het witte deel gebruiken, dit in ringen snijden. In grote pan boter laten smelten en ui- en preiringen op zacht vuur ongeveer 20 minuten zachtjes bakken tot ze zacht zijn. Dan bruine suiker en tijm toevoegen en mengsel op middelhoog vuur onder af en toe omscheppen laten karamelliseren. Mengsel van vuur nemen en af laten koelen.

Oven voorverwarmen op 200 graden.  Deeg inprikken met vork en havermout erover strooien. In kom eieren loskloppen met room, zout en peper. Uienmengsel en kaas erdoor roeren.,Mengsel goed op smaak brengen met zout en peper. Mengsel over deegbodem verdelen, gladstrijken en quiche op rooster in het midden van de oven in ongeveer 40 minuten gaar en goudbruin bakken. Voor serveren in punten snijden en serveren met bijvoorbeeld een groene salade met een dressing van goede balsamico-azijn, olijfolie en mosterd, gegarneerd met walnoten.