Waarom geitenkaas in plaats van koemelk?

Geiten- en Schapenkazen worden van oudsher geproduceerd en behoren tot de oudste voedingsmiddelen. Zowel in Mesopotamie, Egypte en Griekenland werd er al ver voor onze jaartelling kaas gemaakt van geiten en schapenmelk.

Vrij recentelijk is in Nederland de geiten en schapenkaas pas erg populair geworden. Er wordt zelfs zoveel geitenmelk in Nederland geproduceerd dat er geitenmelk en wrongel wordt geexporteerd. Het kan dus zijn dat u in Frankrijk een geitenkaas koopt van Nederlandse geiten.

Geitenkaas en schapenkaas wordt steeds populairder, simpelweg omdat het lekker is, maar ook vanwege de vele gebruiksmogelijkheden en de gezondheid:

– Geiten en schapenmelk bevatten geen caroteen waardoor de kazen een krijtwitte kleur krijgen. De in de voeding (o.a. gras) aanwezige caroteen worden door geiten en schapen omgezet in vitamine A die kleurloos is. Geitenmelk bevat 3 x zoveel vitamine A, 5 x zoveel vitamine D en 25 % meer vitamine C dan koemelk.

– Geiten- en schapenmelk zijn rijk aan vet en eiwitten, zijn licht verteerbaar en zeer geschikt voor kinderen.

– Geiten- en schapenmelk zijn meestal geschikt bij een koemelk allergie. (Dit is afhankelijk van het specifieke eiwit waarvoor iemand allergisch is.)