Zwaluwgekwetter

Deze biologische kaas wordt volgens de ‘Camembert methode’ gemaakt. Het is dus een witschimmelkaas, maar dan uit de Achterhoek. 

Zwaluwgekwetter kaas is puur. Aangezien al het voer zelf verbouwd wordt is het duidelijk wat de koeien te eten krijgen en daarmee welke melk ze geven. Tevens wordt er al jaren antibioticavrij gewerkt. De melk is dus puur melk zoals het moet zijn.

 

Kaas van Achterhoekse bodem

Zwaluwgekwetter is een kaas met een milde en volle smaak door de verwerking van verse, rauwe koemelk. Dus zonder enige bewerking (koelen of verhitten) gaat de melk rechtstreeks naar de kaasmakerij. Aan de melk wordt alleen zuursel, witschimmelcultuur en stremsel toegevoegd. Het stremsel is microbieel: d.w.z. van niet-dierlijke herkomst zoals lebstremsel. De kaas gaat kort in een zoutbad om daarna de schimmel te laten groeien en te rijpen. Als ze mooi wit zijn dan worden ze verpakt. Hierna gaat de rijping verder; de kaas rijpt van buiten naar binnen, dus bij jonge kaas kan de kern nog stevig zijn en onder de korst al zacht. Smaken verschillen maar over het algemeen is zwaluwgekwetter tussen 6 en 9 weken het lekkerst.
Zoals het voor alle kaassoorten geldt: het smaakt het best bij kamertemperatuur.

Door de respectvolle manier van omgaan met de koeien en het land heb ik het volste vertrouwen in het smaakvolle eindprodukt: kaas van Achterhoekse bodem.