Thybo

Thybo wordt gemaakt in de zuivelfabriek Thise Mejeri in het Deense dorpje Thise in Noord Jutland.

In een Deens museum heeft men in de archieven oude recepten gevonden van een kaas zoals deze vroeger gemaakt werd. Dit heeft Thise geïnspireerd tot de moderne versie van Thybo; kaas gemaakt van biologische melk van de boeren in Thy. Thy is het grootste en oudste nationaal park van Denemarken ligt aan de noordwest kust van Jutland. De koeien lopen hier in een ruig duingebied waar ze vooral mals gras eten, maar ook allerlei wilde kruiden en planten. Dit komt de smaak van de melk ten goede. De melk wordt gelukkig niet zouter doordat de koeien langs de zeekust lopen. In tegendeel, de smaak van Thybo is licht zoetig en pikant.

De structuur van het zuivel is heel solide. Dit komt door een hele eigen manier van produceren. Het zout wordt met de hand in de wrongel gekneed. Het kneden zorgt er voor dat de zoutkorrels mooi opgaan in het zuivel en geeft de kaas een robuust uiterlijk met kleine gaatjes.

De kaas rijpt 8 maanden om zijn persoonlijkheid te bereiken.