Reblochon AOC

De naam Reblochon komt van ‘reblocher’ dat zoiets betekent als opnieuw melken.  Dit deden de boeren in de Middeleeuwen in de Savoie om belasting te ontduiken nadat de belastingcontroleurs waren geweest molk men de koeien pas leeg. Zo leek het bij de controle dus alsof ze minder melk hadden en hoefden de boeren minder pacht te betalen. De melk van de tweede lichting was veel romiger en daarom waren de illegale kazen van deze melk heerlijk romig en vol van smaak.

Pas in de de 17e eeuw werd de kaas gelegaliseerd. Er zijn twee typen Reblochon, de Reblochon fermier (met een  groen merkje) en de Reblochon fruitier (met rood merkje). De Reblochon fermier wordt op de boerderijen gemaakt. De Reblochon fruitier kan overal in de Savoie gemaakt worden. Reblochon wordt altijd van volle rauwe melk van de Abondance, Monbtebéliarde of Tarine koe gemaakt. De fijne dunne korst wordt tijdens het rijpen eerst licht gewassen en vervolgens 2 a 3 weken op dennenplanken gerijpt in vochtige kelders.

Heel veel mensen kennen deze kaas van de wintersport. Waar in veel restaurants het bekende recept Tartiflette wordt geserveerd. Een aardappelgerecht met room, spekjes en Reblochon.