le Cousin

Deze kaas komt van de familie Schmidhauser. Zoals de naam van het bedrijf doet vernoemen is de familie Schmidhauser niet van Franse oorsprong. In 1961 kwam Jacques Schmidhauser vanuit Zwitersland in de Rhône-Alpen met als doel zich het affineren van de beroemde Savoie kazen meester te maken. Voor het rijpen van zijn kaas maakte Jacques vooral gebruik de verlaten schuilkelders in Chateau d’Annency en oude steengroeven, immers is het klimaat in deze ruimtes ideaal voor de rijping van kaas.  Hier worden de kazen geaffineerd onder natuurlijk vochtigheid en warmte.

Deze kaasmakerij produceert  bijna 24.000 ton kaas per jaar. Al klinkt 24.000 ton kaas als een enorme hoeveelheid, is het niets vergeleken bij de grote kaas producenten in Frankrijk, die vele malen meer produceren op jaarbasis. Het is een bewuste keuze geweest om de grootte van deze producenten niet na te streven, maar een balans te vinden tussen de ambitie om uit te breiden en het naleven van de traditionele normen van de kaasmakerij.

Als je hen vraagt wat de drijfveer van het succes van hun familiebedrijf is, vertellen ze grappend dat het hun Zwitserse voorliefde voor precisie is. Over de redenen van hun succes doen zij echter niet geheimzinnig. Zij hopen juist dat door het openbaar te maken van sommige van hun geheimen, de traditie en smaak van de kazen over te dragen naar anderen.

De naam van de Cousin komt van de kaasmaker. Het is namelijk Jurg, de neef van Schmidhauser, die deze rauwmelkse kaas maakt in Zwitserland. Na de productie verlaat de Cousin het land en wordt het overgebracht naar de Haute-Savoie om te rijpen in de bunkers rond Annency.

De kaas is fruitig en romig, en pikant van smaak.  De Cousin heeft daarnaast verrassend genoeg maar 32% vet.

Hij is heel geschikt voor de kaasfondue, kaasplateau en om te gratineren.. Oftewel een multifunctionele kaas!