Frittata met Scamorza en bloemkool

Frittata is een Italiaans gerecht wat ooit uit armoede is ontstaan. Men maakte deze namelijk van de overblijfselen van de maaltijd van de vorige dag . Tegenwoordig heet dit ‘no waste cooking’.. Je kan de onderstaande ingrediënten dus ook prima vervangen door de kliekjes en het schuitje kaas in de koelkast.  

Dit recept is geïnspireerd op het recept van Ottolenghi uit zijn kookboek “Plenty” . Hij voegt hier nog Cheddar aan toe. Wij vonden dat niet nodig. Scamorza is een Italiaanse pasta filata kaas, door zijn structuur smelt hij mooi. Hou je niet van de rokerige smaak, dan is Provolone of een niet gerookte Scamorza een heel goed alternatief. Verder is het lekker om hier een frisse salade bij te eten.

Ingrediënten voor 4 personen:

1 kleine bloemkool in roosjes gesneden

6 eieren

4 eetepels Crème fraîche d’Isigny

2 eetlepels mosterd

2 theelepels milde paprikapoeder

4 stengels bieslook

250 gram gerookte en geraspte Scarmorza (of applewood als alternatief)

2 eetlepels olijfolie

beetje zout en peper

 

Kook de bloemkoolroosjes in ruim water met een beetje zout in 4-5 minuutjes beetgaar. Giet ze af in een vergiet en laat goed uitlekken.

Verwarm de oven voor op 190 graden en doe de eieren, crème fraîche, mosterd en paprikapoeder in een grote kom. Mix de ingrediënten goed met elkaar en roer er de bieslook en driekwart van de geraspte kazen doorheen. Breng op smaak met zout en peper.

Verhit de olijfolie in een ovenbestendige koekenpan en bak de roosjes in ongeveer vijf minuutjes aan één kant bruin. Verdeel de bloemkoolroosjes met een vork gelijkmatig over de bodem van de pan. Giet het eimengsel eroverheen. Bak het ei ongeveer vijf minuten op halfhoog vuur.

Strooi de rest van de kaas over de frittata en zet de pan nog 10-12 minuutjes in de oven tot hij helemaal gaar is en het ei gestold. Neem de pan uit de oven en laat 2-3 minuten op kamertemperatuur rusten voor je hem serveert.