Aligot

Aligot is een traditioneel recept dat wij zelf hebben leren kennen in de Aveyron, maar wat ook in de Auvergne gegeten wordt. Traditioneel wordt het aan lange tafels gegeten uit een grote pan waar lange draden van deze puree doorgeknipt worden en zo verdeeld over de tafel. Het is heel voedzaam en daarom lekker te combineren met iets fris als een groene salade.  In Frankrijk serveert men er ook kleine lokale worstjes bij.

Ingrediënten voor 6 personen:

1 kg kruimige aardappelen

500 gram gemalen  Tome de Laguiole of Cantal of Salers

150 g Crème fraîche

2 teentjes knoflook

75 g boter

beetje zout en peper

 

Schil en kook in de aardappels 30 minuten in zout water. Giet de aardappels af. En pureer ze.

Smelt ondertussen de boter in de room op laag vuur en voeg de gepureerde aardappels toe.

Doe de knoflook er in hele kleine stukjes bij en roer tot je een mooie puree hebt die loslaat van de pan.Voeg de kaas toe en roer het geheel een houten lepel. Wellicht nog een beetje melk of water toevoegen, het is de bedoeling dat de kaas volledig smelt, de puree licht vloeibaar wordt en mooie kaasdraden trekt.

Uiteindelijk even proeven en op smaak brengen met wat vers gemalen peper en wat zout.

Bon appétit