Kaas en Zwangerschap

Over het nuttigen van met name buitenlandse kaassoorten tijdens de zwangerschap bestaan veel misverstanden. Vaak wordt er voor alle zekerheid maar helemáál geen buitenlandse kaas meer gegeten, maar dat is beslist niet nodig en erg jammer vanwege alle gemiste lekkernijen. Over het hoe en wat informeren wij u graag op deze pagina..

 

Wat is het risico?

De Listeria Monocytogenes is een algemeen voorkomende bacterie op ons voedsel en in onze omgeving, vooral op vochtige plaatsen. Natte vaatdoekjes en vuile handdoeken zijn berucht, slecht gewassen rauwe groenten en fruit ook. Toch geeft het eten van besmette producten zelden problemen omdat Listeria bacteriën in onze maag dood gaan. Pas als het er heel veel zijn, worden ze gevaarlijk. Het is belangrijk dat ze niet de kans krijgen uit te groeien tot grote aantallen. Als levensmiddelen onvoldoende door en door verhit zijn geweest, te lang zijn bewaard of onder slechte hygiënische omstandigheden zijn geproduceerd of klaargemaakt, kan de Listeria bacterie zich heel snel vermenigvuldigen, óók bij lage temperaturen (in de koelkast). Ook de aanwezigheid van zout is geen groeiremmer.

Voor gezonde volwassenen en kinderen kan de bacterie in gewone hoeveelheden dus niet veel kwaad; hooguit kunnen zij door zo’n infectie enkele dagen wat griepachtige klachten krijgen. Voor personen met een verminderde weerstand, zoals zwangere vrouwen, volwassenen en kinderen die ziek zijn en oude mensen, kan een infectie sneller gevaarlijk zijn. Bij zwangere vrouwen kan de infectie worden overgedragen op het ongeboren kindje, wat een miskraam of het overlijden van het kindje tot gevolg kan hebben.

 

In welke kaassoorten kan de Listeria bacterie voorkomen?

Goede “voedingsbodems” voor de listeria bacterie (waar de bacterie zich bij voorkeur vermenigvuldigt) zijn paté, voorverpakte of te lang bewaarde salades, koude kip (en ander vlees), zachte kaassoorten van ongepasteuriseerde melk, kaas met een gewassen korst (met name bij onvoldoende hygiëne) en koud gerookte of rauwe vis en schaal en schelpdieren. In deze folder beperken wij ons tot de mogelijke risico’s van bepaalde kaassoorten.

Het merendeel van het assortiment Buitenlandse kaas in onze winkel wordt gemaakt van gepasteuriseerde (d.i. voldoende verhitte) melk. Deze kaassoorten kunnen in principe zonder risico worden gegeten. Van de kazen die gemaakt zijn van ongepasteuriseerde melk, de zogenaamde buitenlandse “boerenkazen”, vormen de harde kaassoorten geen risico. Door de in deze kaassoorten aanwezige melkzuren (kenmerkend voor harde kaas) kan de listeria bacterie niet overleven.

Wat nu overblijft zijn de zachte kazen van ongepasteuriseerde melk, ook wel genoemd rauwemelkse kazen. Op de verpakking van de meeste van deze kazen wordt dit (in het Frans) bij de naam vermeld als “de Meaux”, “Fermier”, “au lait cru” of alleen “cru”. In geval van twijfel weet de medewerker in onze winkel altijd of een kaas gemaakt is van gepasteuriseerde of ongepasteuriseerde melk.

Tijdens zwangerschap of bij verminderde weerstand wegens ziekte of ouderdom wordt aanbevolen deze kazen niet te consumeren. Alle overige kaassoorten, mits gekoeld bewaard en hygiënisch verpakt en behandeld, kunnen gewoon gegeten worden. Bewaar aangebroken producten zoals paté en zachte kaas niet langer dan 2 dagen afgedekt in de koelkast.

Overigens geldt in het algemeen dat de listeria bacterie volledig wordt uitgeschakeld door gewone kookprocedures, als het voedsel door en door is verhit. Dit is ook van toepassing op de zachte kaassoorten van ongepasteuriseerde melk, deze kunnen dus wel in een gerecht worden verwerkt, mits dit door en door wordt verhit.

Hoewel deze tekst met de meeste zorg is samengesteld, kan geen enkel recht aan de inhoud hiervan worden ontleend. Direct of indirect schade door de in deze tekst omschreven problematiek kan nimmer aanleiding zijn voor een schadeclaim in welke vorm dan ook.