Picón Bejes D.O.P.

 

Picón is een blauwaderkaas vervaardigt van rauwe koeienmelk. Ambachtelijk broertje van Cabrales, maar minder bekend bij het publiek door zijn geringe productie. Het rijp worden vindt plaats tussen de 3 en 6 maanden. Dit affineren gebeurt in natuurlijke kalksteengrotten van Bejes. Deze bevinden zich tussen de 500 en 2000 meter hoogte met een temperatuur tussen 5 en 10° C en een vochtregulatie tussen de 85 en 95%.

Tijdens het rijpingsproces in de grot, wordt de binnenkant van de kaas romiger en zorgt de penseelschimmel

gaandeweg voor de blauwgroene aderen met bijbehorende vertakkingen.

De natuurlijke ventilatie zorgt voor de verdere ontwikkeling van de penseelschimmel aan de binnenkant en de

roodsmeerbacterie aan de buitenkant van de kaas.

De Picon Bejes ruikt intens, dierachtig, maar heel schoon. Heeft een beginnende zachte korrelige oplossende smaak,

die overgaat in een harmonische aanwezige “blauwkaassmaak”.

 

Geschikt bij dadels, gedroogde vijgen of vijgenbrood.

Tevens lekker bij een glas  Sinols Moscatel