Livarot AOC

De Livarot AOC wordt beschouwd als een van de oudste kazen  uit Normandië. De kaas is vernoemd naar de stad van Livarot in het departement Calvados.

De Livarot kaas is gebonden met vijf stroken van ‘stro, en wordt daarom ook wel de kolonel genoemd omdat deze strepen lijken op die van een uniform een kolonel.

Deze kaas wordt 3 maanden gerijpt in een vochtige kaaskelders waar hij regelmatig wordt gewassen met pekelwater.

Geschiedenis van de Livarot AOC:

Vroeger woonden de mensen in dit gebied erg verspreid, hierdoor was er heel weinig communicatie.

De boeren in het gebied maakten van hun eigen melk boter en van de afgeroomde melk de Livarot. Het is daarom een ​​magere kaas, rijk aan eiwitten, met een unieke smaak, die goed kan worden geconserveerd ( gedurende 4 tot 6 maanden).

De handel in vlees, in deze regio, die van oudsher bekend stond om zijn boter en kaas, zorgde voor een boost en de ontwikkeling van de kaasmarkt.