Epoisses de Bourgogne

Men beweert dat Napoleon dol op deze kaas was. En dat kunnen wij ons heel goed voorstellen!

Deze kaas wordt tijdens het rijpen gewassen met Marc de Bourgogne; een distillaat van de resten die overblijven na het persen van de druiven voor de wijnbereiding.

Het zuivel smelt op de tong en heeft een licht pikante smaak. De Epoisses komt uit het gelijknamige dorp in de Cote d’Or. In 1956 heeft een groepje boeren het initiatief genomen om de kaas weer te gaan produceren. In 1991 krijgt de kaas de status van AOP (Appellation d’ Origine Protege.De melk wordt licht verwarmd en langzaam gedurende 16 tot 24 uur gestremd. Daarna wordt de wrongel in kaasvormen gelegd en kan het vocht uit de wrongel lopen. Na 2 dagen wordt de kaas uit de vormen gehaald en gezouten. Daarna begint het rijpingsproces (de affinage). Dit duurt 5 tot 8 weken. Tijdens de rijping wordt de epoisse enkele malen per week gewassen met Marc de Bourgogne. Hoe verder de rijping vordert hoe meer Marc wordt gebruikt. Deze Marc de Bourgogne geeft epoisse zijn unieke, karakteristieke, pittige smaak.De korst van de epoisse verandert van licht oranje naar steenrood. Een rijpe epoisses loopt direct na het aansnijden uit.